De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Bedrijfsreportage: Akkerbouw- en legpluimveebedrijf familie Bloeming

”Geen seconde spijt van onze beslissing”

 

Ze hadden in het Drentse Odoornerveen al een akkerbouwbedrijf. Anderhalf jaar geleden besloten Roelof en Jolanda Bloeming om ook legpluimvee te gaan houden. En dat gaat ze goed af. ”Het is ons eerste koppel en we hebben een legpercentage van 95 procent.”

Champignons kweken, een camping beginnen. Allerlei mogelijkheden om iets naast de akkerbouw te gaan doen passeerden de revue. Het waren uiteindelijk hun veearts en vrienden uit het dorp die ze op het idee brachten. Waarom geen legkippen houden? De aanleiding was echter niet zo leuk. Jolanda Bloeming kwam na 20 jaar in de zorg te hebben gewerkt met een burn-out thuis te zitten. Terugkeren naar haar oude werkgever zag ze niet zitten. Het idee om legkippen te gaan houden, viel met name bij haar in goede aarde. Nadat ze samen een kijkje hadden genomen bij andere pluimveebedrijven wisten ze het zeker.

Mazzel

Om hun plannen uit te voeren moesten er eerst tal van juridische en bestuurlijke hobbels worden genomen. Het feit dat hun woonhuis in de gemeente Borgen-Odoorn staat en de stal 50 meter verderop in de gemeente Coevorden zou komen te staan, maakte het er niet gemakkelijker op. Ze besloten om het adviesbureau van Wim Hoeve uit Staphorst in te schakelen. Roelof: ”Hij heeft echt alles voor ons geregeld en uitgezocht. De benodigde vergunningen, de natuurbeschermingswet en ook de stalinrichting.” Van meet af aan was duidelijk dat de stal in eigen beheer zou worden gebouwd. Samen met familie en vrienden werd de klus geklaard. De handen gingen gedurende de gehele (hete) zomer flink uit de mouwen. Roelof Bloeming: ”Dagen van zestien uur waren geen uitzondering. De rest van het bedrijf ging immers gewoon door.”

Ingenieus

Bloeming: ”Ik ben een doener, maar vind het ook leuk om na te denken hoe ik dingen kan verbeteren.” In de stal zijn daar meerdere voorbeelden van te zien. De spanten zijn bijvoorbeeld zo afgetimmerd dat er geen hoekjes ontstaan waar kippen hun eieren in zouden kunnen leggen. De lichtplaten heeft hij op een slimme manier geïntegreerd in de zijwanden. En op de vloer werden geen houten, maar kunststof balkjes geplaatst die niet kunnen verrotten. Om te voorkomen dat de leghennen in de verdrukking komen bij de toegangsdeuren, bedacht hij een ingenieus luchtdruksysteem. Af en toe wordt er eventjes wat lucht geperst door de gaatjes van een slang onderaan de deur waardoor de kippen terugdeinzen. Ook werd zijn idee uitgevoerd om in de voorruimte een systeem aan te leggen dat voor een lichte onderdruk zorgt. Daardoor kan er geen stof binnenkomen vanuit de stal. Op 4 september 2020 werd de hagelnieuwe pluimveestal officieel geopend met een coronaproof open dag. In totaal kwamen er bijna 200 belangstellenden verspreid over twee sessies een kijkje nemen.

Eerste eieren

Eerder waren ze al via, via in contact gekomen met Gert-Jan Bruinenberg, buitendienstmedewerker bij De Valk Wekerom. Roelof en Jolanda Bloeming maakten (en maken nog steeds) dankbaar gebruik van zijn adviezen. Op 25 september vorig jaar was het dan eindelijk zover: het eerste koppel leghennen werd afgeleverd. Gekozen was voor 24.000 leghennen type Lohmann Brown. Jolanda Bloeming: ”Die kippen staan erom bekend dat ze erg rustig en nieuwsgierig zijn.” Nieuwsgierig waren Jolanda en Roelof Bloeming zelf ook de eerste dagen nadat de leghennen waren afgeleverd. Wanneer zou de productie op gang komen? ”Na een week was het eerste ei er. Het lag vóór het nest en de kip keek ons aan met een blik van ‘Heb ik dat gedaan?’ ”, lacht Jolanda. Begin november kwam de productie echt op stoom en sindsdien ligt de dagelijkse productie rond de 22.000 eieren. Jolanda Bloeming: ”Daarmee zitten we op een legpercentage van 95 procent. En dat voor ons eerste koppel.”

”Dat komt door de omstandigheden in de stal en het voer van De Valk Wekerom, maar zeker ook door de goede begeleiding die we van Gert-Jan Bruinenberg krijgen.”

 

Spijt?

Jolanda Bloeming is, al dan niet samen met haar man, elke dag in de stal te vinden. Haar dag begint standaard met een ronde door de stal om te zien of alles goed is. ”Dan herken ik sommige kippen ook. Zo staat er eentje altijd op de trommel. ‘Aha, de dirigent is er ook weer’ zeg ik dan. Een andere kip, herkenbaar aan een paar donkere zijstrepen, springt altijd op mijn rug. Prachtig toch!” ’s Middags staat ze aan de lopende band de eieren te sorteren. Spijt van de overstap van de zorg naar het pluimvee heeft ze geenzins. ”Absoluut niet! Ik heb het werk nog geen dag gemist. Ik spreek nog weleens oud-collega’s. Ze snappen de switch die ik heb gemaakt helemaal. Een collega die mij op de boerderij bezig zag, zei dat ze me zag stralen.”

Het gezin

Het gezin Bloeming bestaat uit Roelof (48), Jolanda (43) en hun kinderen Ella (11) en Thijs (14). Ella zit in de laatste klas van de basisschool en gaat hierna naar de Terraschool in Emmen. Thijs gaat naar de praktijkschool Pro-Emmen. Hij is vastbesloten om boer te worden en zijn vader op te volgen. Daarmee zou hij de vierde generatie Bloeming op de boerderij worden.

Het bedrijf

Het akkerbouwbedrijf is 70 hectare groot. Bij de bedrijfsvoering staat duurzaamheid voorop. Zo gebeurt de gewasteelt op basis van een zogeheten niet-kerende grondbewerking. Voordeel daarvan is dat er minder meststoffen verloren gaan. De benodigde elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen. Voor de warmtevoorziening wordt gebruik gemaakt van warmtepompen en een zonneboiler zorgt ervoor dat er warm water uit de kraan komt.

 

De pluimveestal herbergt 24.000 leghennen, type Lohmann Brown. Die hebben de beschikking over een overdekte wintergarden en een uitloop van 10 ha. De eieren worden geproduceerd volgens het Beter Leven twee sterren concept.