Bedrijfsreportage Familie Feddema - De Valk Wekerom

Bedrijfsreportage Familie Feddema

23 september, 2021

''Mooi om samen met onze kinderen aan het werk te zijn''

 

Ze hadden al vier stallen met 130.000 legkippen en 160 hectare landbouwgrond. Vorig jaar kwamen daar nog eens 1.200 geiten bij. Rens en Trijntje Feddema uit Borger hebben hun bedrijf in de loop der jaren flink uitgebreid. Hun drie kinderen helpen inmiddels volop mee.

Het scheelde maar weinig of Rens (52) en Trijntje Feddema (54) hadden niet in Borger maar in Canada geboerd. Het 68 hectare grote bedrijf van Rens’ ouders bood namelijk midden jaren 90 geen uitbreidingsmogelijkheden. “We zijn twee keer naar Canada gegaan en daar met een makelaar op pad geweest. Vooral één bedrijf leek ons wel wat. Toch hebben we het uiteindelijk niét gedaan”, vertelt Trijntje Feddema. “Je laat toch je familie en vrienden achter.”Rens Feddema: “En als je zoiets doet, moet je er echt voor 100 procent achter staan.

Vleeseenden

In 1988 bouwden Rens en zijn ouders een stal voor 25.000 vleeskuikens. Verder uitbreiden zat er vooralsnog niet in. Eind jaren 90 ontstonden er weer mogelijkheden. In 2000 werd een tweede stal gebouwd voor vleeskuikens en -eenden. “Voor de eenden waren geen rechten nodig. Dus hielden we, om en om, een half jaar eenden en een halfjaar vleeskuikens. In 2005 zijn we met de vleeskuikens gestopt en met legkippen begonnen”, vertelt Feddema. In 2009 bouwden ze op 2,5 kilometer van hun huis twee nieuwe vrije uitloopstallen. In 2016 stopten ze met de eenden en stapten ze
helemaal over op de legkippen. De twee vleeskuikenstallen werden verbouwd tot vrije uitloopstallen. Vijf jaar geleden kochten ze de boerderij van de buurman. Na de stallen eerst te hebben verhuurd, maakten die vorig jaar plaats voor een nieuwe geitenstal.

 

Arbeidsbesparend

Rens Feddema: “Voor de geitenstal hebben we gekozen voor arbeidsbesparende systemen zodat we al het werk met ons gezin kunnen doen.” Zo wordt er gestrooid met een strooier die aan het plafond is bevestigd. En er is een Lely Vector voerrobot. Die scant de hoeveelheid voer aan het voerhek en gaat, als dat nodig is, naar de voerkeuken om daar automatisch te worden geladen. Het melken gebeurt met een Dairymaster carrousel die plaats biedt aan 120 geiten. Die carrousel is elke ochtend en avond het domein van dochter Marieke (19). In anderhalf uur heeft ze de melkklus geklaard. Marieke, die overdag bedrijfseconomie studeert: “Wat het leuke is aan geiten? Ze zijn erg nieuwsgierig, eigenwijs en ze willen graag aangehaald worden.” Zoon Tim (24), die fulltime in het bedrijf werkt: “De geiten moesten in het begin wel wennen aan de carrousel. Je moest ze bij kop en kont pakken en er in zetten. Maar al na een paar weken hadden ze het door en liepen ze er vanzelf in. ”         

Gevoelig

Zoon Jordy (22) werkt overdag bij een machinebouwbedrijf. Dat weerhoudt hem er echter niet van om elke ochtend en avond tijdens het melken de geiten te controleren. “Als een geit bijvoorbeeld niet leeg is, sluit ik haar opnieuw aan. En ik let op of de geiten vitaal zijn. Geiten zijn erg gevoelig voor veranderingen, vooral van het voer.” Om de fijne kneepjes van het geitenvak te leren, namen de Feddema’s meerdere keren een kijkje bij andere bedrijven. Daarbij ging ook de aandacht uit naar het aflammeren. Bij de start kregen ze namelijk 1.200 drachtige geiten afgeleverd. Rens Feddema: “In vijf dagen tijd lammerden zo’n 300 geiten af. Dat was hard werken.” Trijntje Feddema: “Die lammeren hebben we niet gehouden, maar in het begin moesten we ze wel met de hand een halve liter biest per dag voeren. Daarna ging dat met een speenautomaat.”                   

Trots

Trijntjes ouders hadden een melkveebedrijf in het Overijsselse Witharen. Maar destijds was het boerenleven niet echt haar ding. Rens Feddema lachend: “Haar vader zei altijd ‘Trijntje? Die wil nog geen bloempot grond hebben. En dan trouwt ze met een boer!’” Het kan verkeren. Nu doet ze de administratie, verricht allerlei hand-en-spandiensten, raapt eieren, helpt met melken en doet het huishouden. “Ach ik ben er langzaam ingegroeid”, zegt ze nuchter. Het ondernemende echtpaar bouwde in de loop der jaren een modern boerenbedrijf op. Rens Feddema: “We hebben dat voor onze kinderen gedaan. Ik vind het dan ook mooi dat we nu samen met onze kinderen op het bedrijf werken. Als ik dat zie, voel ik me echt trots.”

De Familie Feddema v.l.n.r. Rens, Tim, Jordy, Marieke en Trijntje.

Het bedrijf
Rens en Trijntje Feddema namen het bedrijf in 1998 over van Rens’ ouders. Het was toen 68 hectare groot. Inmiddels telt het gemengde bedrijf 160 hectare. In vier stallen houden ze 130.000 vrije uitloop leghennen, waaronder 9.600 scharrel. Daarnaast melken ze 1.200 geiten. De melk leveren ze aan HGM, die er babyvoeding van maakt. In het kader van een circulaire bedrijfsvoering brengen ze de geitenmest uit over hun eigen land. Het kippen- en geitenvoer betrekken ze van De Valk Wekerom. De samenstelling van de geitenbrokken wordt afgestemd op basis van analyses van het kuilvoer. Vanuit De Valk Wekerom heeft Bart Peer de familie Feddema altijd begeleid op het gebied van geiten. Dat deed hij samen met Teunis Bultman. In verband met het vertrek van Bart neemt rundveespecialist Teus van Schaik zijn taken over. Harry van Doorn en Marc Hotting zijn de adviseurs voor de legkippen.


Contact met De Valk Wekerom

Bedrijfsgegevens


  • Hoge Valkseweg 58, 6741 GN Lunteren
  • Postbus 3, 6740 AA Lunteren
  • +31(0) 318 461 141
  • +31(0) 318 461 657
  • info@dvw.nl

Volg ons

Stuur ons een bericht