Berichten

Goed voer en goede begeleiding zorgen voor uitzonderlijke technische resultaten

 

Op het biologische leghennenbedrijf van Jos van de Haar in
Lunteren zijn met het vorige koppel uitzonderlijke resultaten
behaald.

 

Gedurende vijfenvijftig weken zaten de hennen boven de
negentig procent productie. En dat terwijl er tijdens de ronde nog
coryza ‘acute snot’ geconstateerd is. “De kippen waren goed ziek.
Dat heeft een week lang voor wat extra uitval gezorgd, maar we
waren er vrij rap bij en de productie herstelde zich dan ook zeer
snel”, aldus Van de Haar.

 

In het artikel van de Pluimveekrant vertelt Jos van de Haar over de succesvolle samenwerking.

 

Pluimveekrant: Goede begeleiding en goed voer zorgt voor uitzonderlijke legresultaten 

Posted on Categories Nieuws, Persberichten

Op 19 en 20 maart zijn wij met onze stand aanwezig op de Dutch Poultry Expo 2019.

 

Wij nodigen u van harte uit een bezoekje te brengen aan deze beurs en op onze stand. Ons hele pluimveeteam, leg en vleespluimvee is op deze beurs beide dagen aanwezig, als ook directie en nutritie.

 

Persoonlijke uitnodiging

De uitnodigingen voor deze beurs zijn inmiddels per email verstuurd vanuit de organisatie. In deze mail staat uw registratiecode waarmee u uw kaart kunt registreren.

 

Via deze link kunt u uw kaart registreren.

 

Mocht u geen uitnodiging hebben ontvangen, maar u wilt wel graag naar de beurs, neemt u dan contact op met ons, dan zorgen wij voor een toegangskaart.

Voorheen heette deze beurs Landbouwdagen Intensieve Veehouderij. Dit jaar is dit evenement in een nieuw jasje gestoken. Voor het eerst is de beurs per sector opgesplitst en de beurs voor de pluimveehouderij vindt plaats in het voorjaar.

 

Activiteiten

Op de beurs zijn ook diverse activiteiten georganiseerd in de vorm van kennistheaters, het marktplein en werkplein. Meer informatie hierover vindt u op de website van Dutch Poultry Expo.

 

Sterova

Met trots presenteren wij op onze stand onze nieuwe voerlijn voor moederdieren, Sterova. Voer, aantoonbaar salmonellavrij, zonder gebruik te maken van formaldehyde. Wilt u al meer weten? Lees ook dit artikel:

 

Sterova voerlijn - Pluimveekrant oktober 2018

 

Dutch Poultry Expo 2019

Evenementenhal Hardenberg

Energieweg 2

7772 TV  Hardenberg

Standnummer 517

 

De openingstijden zijn beide beursdagen van 14.00 - 22.00 uur

 

Wij nodigen u van harte uit een bezoekje te brengen aan de beurs en verwelkomen u graag in onze stand!

 

Posted on Categories Nieuws, Persberichten

 

Minister Schouten op werkbezoek bij biologisch legpluimveebedrijf Van Veldhuizen

 

Minister van Landbouw Carola Schouten bracht op maandag 18 februari 2019 een werkbezoek bij het biologische legpluimveehouderijbedrijf van familie van Veldhuizen in Lunteren. Haar bezoek maakte deel uit van een regiotour, waarin de minister verschillende regio's bezoekt waarmee het rijk de zogeheten 'regiodeal' heeft gesloten. Regio Foodvalley is één van die regio's. Ze was breed geïnteresseerd in de bedrijfsvoering.

 

Martijn: "Het is goed dat de minister de praktijk onder ogen ziet."

 

Minister Schouten toonde zich onder de indruk van het verhaal van familie van Veldhuizen. Dat het voor boeren niet altijd meevalt om te kunnen ondernemen, weet de minister al te goed, zegt ze aan het eind van haar bezoek. ,,Ondernemers lopen geregeld aan tegen 'onze' regelgeving en maken zich zorgen over de toekomst, wanneer de prijzen onder druk staan. Die realiteit is mij bekend, maar het is goed om dat tijdens een werkbezoek nog eens te horen, want het zijn de échte verhalen waar het mij om gaat. Anderzijds zijn regels nu eenmaal nodig, bijvoorbeeld wanneer je het hebt over fijnstofreductie en een gezonde leefomgeving. Het verhaal van Van Veldhuizen roept bij mij in ieder geval wel eens te meer de vraag op wat we als consument bereid zijn te betalen voor agrarische producten.''

 

Lees hier ook de artikelen die gepubliceerd zijn door de Barneveldse Krant en Omroep Gelderland:

 

Barneveldse Krant: Goed om het eerlijke verhaal te vertellen

 

https://Omroep Gelderland: Minister Schouten bezoekt pluimveebedrijf in Lunteren

 

         

Posted on Categories Nieuws, Persberichten

Wij zijn opzoek naar

 

Een (aankomend) specialist varkenshouderij (m/v) die goed kan sparren én adviseren

 

Het omzetvolume van varkenssector heeft bij De Valk Wekerom de afgelopen jaren een  mooie groei laten zien. En de verwachting is dat die groei zich voort zal zetten. Met het oog daarop zijn wij op zoek naar een specialist varkenshouderij.

 

Klik hier om de vacature te bekijken

Posted on Categories Nieuws, Persberichten

Inhoud:

Van de directie

Vestiging Meppel gaat zelf biologisch veevoer produceren

Bedrijfsreportage: "Melkgeit allang geen armeluis-koe meer"

Sterova voerlijn aantoonbaar vrij van Salmonella S.T./S.E.

Bedrijfsreportage: Alles voor een gezond vleeskuiken

Samenstelling grondstof binnen een paar minuten bekend via NIR-analyse

Wij zoeken: Specialist varkenshouderij (m/v) die goed kan sparren én adviseren

Buitenlandse kwaliteitsfunctionarissen nemen een kijkje

Grondstoffenmarkt in 2018: Voldoende mais maar schaarste aan granen

Hoe deden mais en sorghum het in 2018?

Laaghangende takken?

Jubilarissen gehuldigd

Een woordzoeker voor de groteren

Een kleurplaat voor de kleintjes

 

Klik hier voor de Valkenier december 2018

 

 

 

 

Posted on Categories Nieuws, Uncategorized

Dit jaar mochten wij vier collega’s in het zonnetje zetten.

 

Gerard Otten uit Lunteren, bulkwagenchauffeur en

Marty van den Berg uit Barneveld, administratief medewerker

Zij waren beide 40 jaar in dienst.

Mandy van Huigenbos uit Putten, bulkwagenchauffeur en

Adri van de Munt uit Lunteren, molenaar.

Zij waren beide 25 jaar in dienst bij de Coöperatie.

 

 

Hier ziet u het artikel wat in de Barneveldse krant van 24 november jl. heeft gestaan.

 

 

 

 

 

 

Posted on Categories Nieuws, Persberichten

 

Het assortiment vleesvarkensvoeders is in de eerste helft van 2018 binnen De Valk Wekerom verder verbeterd. We beschikken daardoor over het meest optimale varkensvoer, rekening houdend met genetica, diergezondheid, management en stalsysteem. Zonder dat we afwijken van onze filosofie van stabiele samenstellingen (weinig wisselingen in de gebruikte grondstoffen) en de inhoudelijke kwaliteit van de brok.

 

De Valk Wekerom heeft dit bereikt door onder andere het proces van malen en walsen van grondstoffen perfect op elkaar af te stemmen. Hierdoor ontstaat voer voor een betere darmgezondheid. Het varken kan daardoor meer uit het voer halen waardoor de voederconversie scherper wordt. Met het nieuwe assortiment zijn er meer mogelijkheden om zowel technisch als financieel het maximale rendement te behalen. Daarmee is het een mooie aanvulling op het bestaande assortiment.

 

Resultaat in de stal

 

Grondstoffen hebben seizoenswisselingen en op dit moment is er al een groot deel van de nieuwe oogst gerst en tarwe binnen. Omdat De Valk Wekerom het belangrijk vindt om met stabiele grondstoffen en samenstellingen te werken, nemen we aan het einde van het seizoen een grote hoeveelheid ‘oude oogst’ gerst op voorraad. Dat biedt de mogelijkheid om bij aanvang van het oogstseizoen de gerst heel geleidelijk aan te vervangen door de nieuwe oogst. In een tijdsbestek van minimaal twee maanden zitten we pas volledig op de nieuwe oogst. De jongste diergroepen blijven zolang mogelijk op de oude gerst voorraad staan. Daarnaast voegen we ook nog enzymen toe, die het verteren van de koolhydraten uit de granen gemakkelijker maken voor het varken. Door al deze aanpassingen is er direct resultaat in de stal te zien. Varkens zijn fitter en ze presteren beter.

 

 

De Valk Wekerom Agrovision
Groei VC Uitval Groei VC Uitval
2016 820 2,50 2,0 807 2,57 2,3
2017 824 2,48 1,7 822 2,56 2,4
2018/6 mnd 852 2,39 2,0 825* 2,50* 2,4*

 

 

* Voorlopige cijfers Agrovision

 

 

De groei en voederconversie verbeteren bij De Valk Wekerom sneller dan landelijk het geval is.

Posted on Categories Interessante artikelen biggen, Interessante artikelen vleesvarkens, Interessante artikelen zeugen

 

 

,,Buitendienst staat binnen paar uur voor de deur”

 

De broers Wim en Gerard Schut uit Bennekom pachten sinds twee jaar een varkensbedrijf in Bennekom. Aanvankelijk lieten de resultaten te wensen over. Een verandering van voer bleek de oplossing. De Valk Wekerom speelde daarbij een belangrijke rol. Het begin van een vruchtbare samenwerking.

 

Ze liepen beiden al een tijdje rond met het idee om samen een eigen varkensbedrijf te beginnen. Voor hun zoektocht doorkruisten Wim (34) en Gerard Schut (30) het hele land. Uiteindelijk deed zich een ideale gelegenheid voor op steenworp afstand van hun ouderlijk huis. Het varkensfokbedrijf waar Wim al fulltime werkte en waar Gerard enkele uren in de week werkzaam was, kwam te koop. ,,We waren het er snel over eens. Dit moeten we doen’’, vertelt Wim. Voor de financiering klopten ze tevergeefs bij een bank aan. Jan Schuttert, eigenaar van Handelshuis Schuttert in Ommen, wilde de jonge ondernemers echter wel een kans geven. Hij kocht het onroerend goed en besloot dit aan de broers te verpachten. De nog aan te schaffen veestapel moest wel uit eigen zak worden betaald.

 

Lastige beslissing

Eenmaal op eigen benen gooide het ondernemende tweetal het roer volledig om. Het voormalige varkensfokbedrijf werd een vermeerderingsbedrijf met vleesvarkens. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. ,,In het begin hadden we vooral problemen met de conditie van de zeugen. Onze toenmalige voerleverancier had een bepaalde visie. Die zal bij andere varkensbedrijven vast wel werken, maar bij ons helaas niet.’’ Dat leidde er uiteindelijk toe dat er voor een andere leverancier werd gekozen: De Valk Wekerom. ,,Een lastige beslissing hoor, want we hadden echt een goede klik met de vertegenwoordiger van dat andere bedrijf.” De keus viel uiteindelijk op De Valk Wekerom omdat ze daar in het verleden al eens contact mee hadden. En daar hadden ze naar eigen zeggen ,,warme herinneringen aan overgehouden’’. Medewerker buitendienst Marcel Witteveen werd hun vaste contactpersoon. ,,Ook met hem klikte het direct. Dat vinden we erg belangrijk.”

 

Schot in de roos

Op advies van de specialisten van De Valk Wekerom werd voor een ander voedingsbeleid gekozen. Het voer moest tijdens de drachtige periode van de zeugen niet schraal, maar juist extra voedselrijk zijn. Bovendien werd geadviseerd het voer gelijkmatiger toe te dienen. Die voeraanpassing bleek een schot in de roos. Met name waar het de gespeende biggen per zeug per jaar betrof. De gebroeders noteren nu 31 per zeug. ,,Een heel mooi resultaat. Zeker als je weet dat wij het in het begin op 26 zaten. Het is nu de kunst om dit resultaat vast te houden’’, aldus de broers. De keuze voor De Valk Wekerom pakte dus goed uit. ,,Wat ons vooral ook bevalt is de platte organisatie met korte lijnen. Als we de buitendienst medewerker bellen omdat hier iets speelt, staat hij een paar uur later al voor de deur. En is er een voeraanpassing nodig, dan is dat 24 uur later voor elkaar.’’

Opvolger?

Binnen het bedrijf hebben de broers elk hun eigen taak. De zeugen zijn Gerards terrein. Wim richt zich op de vleesvarkens en op de bijkomende (administratieve) zaken die het runnen van een varkensbedrijf met zich meebrengt. Sinds kort is ook Floor, de vrouw van Wim, werkzaam in het bedrijf. Ze gaf haar baan als apotheekassistente op. Haar domein is de kraamstal. Het is dus een echt familiebedrijf geworden. Is er onder één van hun drie kinderen een potentiële opvolger? ,,Ach, we moeten ons eerst nog maar eens bewijzen’’, klinkt het bescheiden. Als even later ter sprake komt dat ze over vijf jaar de mogelijkheid krijgen het bedrijf te kopen, klinkt er meer vertrouwen door in Wims woorden: ,,Als de opgaande lijn zich zo doorzet, tekenen we bij het kruisje.”

 

Op de foto rechtsachter Wim en Gerard en hulpje Roan de Rooy. Op de voorste rij Floor, Tamara, Daniël en Arend.

Het bedrijf

Het bedrijf van de gebroeders Schut is een zogeheten gesloten varkensbedrijf. Dat betekent dat zowel de vermeerdering als het grootbrengen van de biggen binnen de eigen muren gebeurt. Het bedrijf telt 580 zeugen en 5.700 vleesvarkens. De zeugen worden gehouden in een strostal. Een bewuste keuze vertelt Gerard Schut. ,,Als ik die zeugen zo lekker in het stro zie liggen, dat is zo’n prachtig gezicht.” De zeugen die de toekomstige vleesvarkens moeten leveren, fokken ze ook zelf. De kern van deze eigen aanfok bestaat uit 40 zeugen.

 

 

Posted on Categories Interessante artikelen biggen, Interessante artikelen vleesvarkens, Interessante artikelen zeugen

 

De Valk Wekerom heeft een primeur met aantoonbaar salmonellavrij voer zonder formaldehyde. Tot begin dit jaar werd formaldehyde gebruikt om veevoer pathogenen vrij te maken. Het gebruik van formaldehyde is nu Europees verboden.

De Valk Wekerom heeft een alternatief ontwikkelt om voer aantoonbaar salmonella vrij te maken zonder gebruik te maken van formaldehyde.  En met succes. In bijgaand artikel uit de Pluimveekrant van oktober leest u hoe het zover is gekomen.

 

Sterova voerlijn - Pluimveekrant oktober 2018

 

Posted on Categories Nieuws, Persberichten