De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Familie van Meijeren heeft de smaak te pakken

Automaat met verse kipproducten krijgt binnenkort gezelschap

 

Willen en Elsbeth van Meijeren begonnen in november 2020 met een automaat met verse kipproducten op hun boerenerf in Haastrecht. Een unicum in ons land. En het succes smaakt naar meer.

In vroegere tijden stonden beneden in de schuur de koeien en op zolder scharrelde een koppeltje kippen rond. “De koeien zorgden voor de verwarming van de kippen. Hartstikke duurzaam”, zegt Elsbeth van Meijeren (30). Nu staat er een moderne vleesautomaat met touchscreen en pinautomaat. ‘Haar winkeltje’ zoals haar echtgenoot Willem (32) het noemt. Mensen kunnen er kiezen uit zo’n 20 verse kipproducten, variërend van kipfilet tot kipburger en van BBQ-sticks tot een hele kip.

Willem en Elsbeth van Meijeren: ”We zijn een echt familiebedrijf”.

Tante Door

Ze waren al een tijdje op zoek naar een extra bron van inkomsten om de toekomst van hun gemengde bedrijf veilig te stellen. Allerlei mogelijkheden passeerden de revue. Een bed & breakfast, een camping, zaalruimte verhuren. “We zochten wel naar iets bijzonders, iets unieks. Het werd uiteindelijk dus een automaat met verse kipproducten”, zegt Elsbeth van Meijeren die tot voor een paar jaar geleden bij een poelier werkte. Het is geen toeval dat alle kipproducten in de automaat afkomstig zijn van het Tante Door concept, waar De Valk Wekerom voerleverancier van is. De familie Van Meijeren houdt namelijk sinds eind 2019 zelf ook vleeskippen volgens dit concept, waarbij pluimveehouders een gegarandeerde opbrengstprijs per vierkante meter krijgen. “Tante Door sprak ons vooral erg aan omdat het kleinschalig is. Bovendien worden er alleen Ross Ranger kippen opgezet. Een sterk en vitaal ras”, licht Willem van Meijeren toe.

Enthousiast

Ze legden hun automaatplan voor aan Rick Veldhoven, de grondlegger van Tante Door. Die was direct enthousiast en bood aan de marketing te verzorgen. Dat aanbod werd met beide handen aangegrepen. Van Meijeren: “Zonder hun professionele hulp hadden we het nooit voor elkaar gekregen. Het liep vrijwel direct al goed. Maar de absolute verkooppiek was tijdens Kerstmis. Het kippenvlees was toen bijna niet aan te slepen.” Door plaatselijke wegwerkzaamheden en de derde coronagolf is de verkoop ten tijde van het interview wat teruggelopen. Maar normaal gesproken worden er gemiddeld per week zo’n 120 bakjes vlees uit de automaat getrokken. Daarbij gaat het vooral om toevallige voorbijgangers en mensen uit de nabije omgeving. De voorraad kipproducten in de automaat wordt om de vijf dagen volledig ververst. Het onverkochte vlees gaat linea recta de vriezer in. De familie Van Meijeren gooit het in de eigen pan en verkoopt het aan familie, kennissen en vrienden. “Het is belangrijk dat je daar een vast kringetje van afnemers voor opbouwt”, zegt Willem van Meijeren.

 

Eieren

 

De vleesautomaat was een forse investering (“Je kunt er een leuke auto voor kopen”). Met name de koelmogelijkheid maakte het extra kostbaar. Maar dan heb je ook wat. Zo kunnen ze op afstand via hun telefoon allerlei informatie bekijken. Bijvoorbeeld hoeveel vakken er leeg zijn en of er dus aangevuld moet worden. Terugkijkend op de afgelopen acht maanden zijn ze tevreden over de omzet. Sterker nog: ze hebben de smaak te pakken. Willem van Meijeren: “We hebben sinds kort ook allerlei soorten pap in de automaat staan, bitterkoekjesvla, yoghurt met bosvruchten, noem maar op. We hebben zelfs nóg een automaat besteld. Die wordt over een paar maanden geleverd. Nee, niet voor kippenvlees, maar voor eieren. Daar is geen koeling voor nodig. Dus dat scheelt flink in de aanschafprijs.” Elsbeth van Meijeren: “We hebben twee offertes uitstaan. Nee, daar kunnen we nu nog niets over zeggen. Maar het wordt wel weer iets bijzonders.”

 

Het bedrijf en het gezin

 

Het gezin van Meijeren bestaat uit Willem(32) en Elsbeth (30) en hun kinderen Jurian (7), Lianne (5) en Pim (2). Het echtpaar runt een gemengd bedrijf met 110 melk- en kalfkoeien, 50 stuks jongvee en afhankelijk van de vraag zo’n 12.000 à 14.000 vleeskuikens. Ze namen het 45 hectare grote bedrijf in 2018 over van Willems ouders. Daarmee zijn ze de derde generatie in lijn op de 17e eeuwse boerderij. Elsbeth doet de administratie, runt de automaat en verzorgt de kalfjes. Willem verzorgt de melk- en kalfkoeien en doet al het loonwerk. Het gezin woont onder één dak met Willems ouders. Die springen regelmatig bij. Als oppas voor de kinderen en Willems vader doet de dagelijkse controle van de kippen. Willem: “Het is een echt familiebedrijf.”