De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Inkuilproces eerste snede voor meer melkproductie

De eerste snede wordt een dik pak. Wanneer het droog wordt en er gemaaid kan worden kan er wel 5 ton droge stof per hectare vanaf komen. Door het dikke pak wordt de stengel en daarmee het NDF-gehalte hoog, wat ten koste gaat van het eiwit. Een ander aandachtspunt is het suiker. Suikers worden gevormd door de zon. Deze koude voorjaarsmaand zorgt voor minder suiker in het gras.

 

Om straks toch goed te melken met de eerste snede is aandacht bij het inkuilen extra belangrijk. Een goede kuil is het gevolg van een goed conserveringsproces. Hierbij worden suikers snel omgezet naar melkzuur en daalt de pH. Te weinig suikers zorgen voor minder zuur vorming. Ook zorgt te veel lucht in de kuil voor een trager conserveringsproces. Het gevolg van een trager conserveringsproces is de groei van schimmels en boterzuur bacteriën.

 

Tips om deze zware snede tot een succes te maken:

– Ondanks de zware snede, heb geduld tot een aantal zonnige dagen. Suikers en drooggras is een belangrijke

voorwaarde.

– Haksel de eerste snede voor extra fijne delen (2 cm lengte hakselen). Extra fijne delen zorgen voor een

vastere kuil en zorgen dat de voedingstoffen beter beschikbaar worden voor de koe.

– Een zware snede is moeilijker vast te rijden. Neem hier de tijd en aandacht voor.

– Om de kuil snel te laten conserveren is een inkuilmiddel belangrijk. Het toevoegen van een bacterie

mengsel die de conservering versneld zorgt voor voldoende productie van melkzuur en azijnzuur. Dit zorgt

voor een snelle pH daling en onderdrukt andere schimmelvorming.

– Als het suikergehalte van de eerste snede tegenvalt, voeg extra suikers toe doormiddel van melasse. Dit

zorgt dat er meer suikers omgezet kunnen worden naar zuur.

 

Een goed geconserveerde kuil zorgt voor behoud van droge stof en voederwaarde. Een snelle conservering zorgt dat de kuil fris en smakelijk is. Dit zorgt voor een hogere droge stof opname met een hogere melkproductie tot resultaat.