De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Ongedierte bestrijding binnen De Valk Wekerom, ook steeds vaker biologisch!

Ongediertebestrijding binnen De Valk Wekerom, ook steeds vaker biologisch!

Naast knaagdierbestrijding doen we binnen De Valk Wekerom ook aan meelmotten bestrijding. De medewerkers van plaagdierbeheersing Ten Dijk voeren deze werkzaamheden voor ons uit in de fabrieken te Lunteren en Meppel. Dit doen ze zowel voor de muizen als voor de meelmotten. En over die laatste wil Ben Gardebroek, kwaliteit u graag het een en ander uitleggen.

 

Meelmotten zijn altijd wel aanwezig in een veevoederfabriek. We hebben het hier dan over de grauwe meelmotten. Deze gaan zich bewegen wanneer de temperaturen ernaar zijn. Dit is meestal in de periode van mei tot oktober. Wanneer we niets aan meelmotjes zouden doen kan het een plaag van motjes en uiteindelijk meelwormen worden. Iets wat we in onze fabriek zeker niet willen.

 

 

Een goede hygiëne draagt altijd bij aan het voorkomen van meelmotten. Op kritieke punten reinigen we dan ook extra goed om stofnesten te verwijderen en zuigen we de fabriek regelmatig schoon.

 

In de fabriek in Meppel doen we nu al een aantal jaren mottenbestrijding met behulp van biologisch lokstoffen. Op een aantal kritische plaatsen hangen kleine zakjes die een feromoon bevatten. In dit geval een lokstof die alleen de mannetjes motten doet desoriënteren.
Dit houdt in dat de motten gaan vliegen en blijven vliegen, net zolang tot ze er dood bij neervallen. Doordat ze maar blijven vliegen kunnen ze de vrouwtjes niet bevruchten en zal de populatie niet groeien maar eerder krimpen. Om een succesvolle biologische bestrijding mogelijk te maken is het wel zaak vroeg in het seizoen te starten met de feromonen. Dit gaat tot op heden zeer goed. Simpel, doeltreffend en ook nog eens biologisch!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Voor de fabriek in Lunteren lijkt dit voor alsnog niet aan de orde te zijn en kunnen we met de lokpotten voorlopig uit de voeten. Ook dit is een vorm van biologische bestrijding. De motten vliegen er namelijk wel in, maar weten de uitgang nooit te vinden.

 

Ook de bestrijding van muizen gaat steeds vaker op de biologische wijze. We maken steeds vaker gebruik van muizenklemmen in de lokdozen. Maar voor een succesvolle muizenbestrijding is een goede hygiëne (lees “schone fabriek”) die goed afgesloten kan worden (geen gaatjes, kieren en scheuren) tussen binnen en buiten van groot belang. Met behulp van de specialisten van Ten Dijk, hun adviseringen en het zelf actief oppakken van de adviezen voorkom je een hoop ellende.