De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Bio-productielijn Meppel is een voltreffer

SINDS START VORIG JAAR 22 NIEUWE BIO-KLANTEN

 

 

Binnen één jaar tijd staat de eigen bio-productielijn van De Valk Wekerom in Meppel als een huis. Bij het ter perse gaan van deze Valkenier stond de teller al op 22 nieuwe bio-klanten. ‘En het einde van de groei is nog niet in zicht’, aldus een tevreden Eduard Hettinga, verkoopleider bij De Valk Wekerom.

 

 

‘Alles wijst erop dat de vraag naar biologische veevoeders op Europees niveau blijft groeien. Daaruit mag je concluderen dat ook de bio-markt in ons eigen land zal blijven groeien’, zegt Eduard Hettinga. En over de 22 nieuwe bio-klanten die het bedrijf inmiddels heeft mogen verwelkomen: ‘Het mooie is dat onder die nieuwe klanten alle belangrijke sectoren zijn vertegenwoordigd: pluimvee, varken en herkauwers. Een bijkomend voordeel van het succes van de bio-productielijn is dat andere deuren gemakkelijker voor ons opengaan. Bijvoorbeeld van boeren die nog geen klant van De Valk Wekerom zijn, maar ook van andersoortige bedrijven, zoals broederijen.’

 

Puntjes op de i
De eigen bio-productielijn in Meppel ging in oktober 2019 van start. De afgelopen maanden zijn gebruikt om de spreekwoordelijke puntjes op de i te zetten. Zo werd er een zogeheten afzakmachine aangeschaft waarmee 20 kilo zakken kunnen worden gevuld. De handzame papieren zakken worden met de eigen zakgoedauto onder andere naar de Welkoopwinkel in Wekerom gebracht en naar de klanten. Bij die laatsten gaat het voornamelijk om kleine agrarische bedrijven en hobbyboeren.

 

In Meppel werd eerder dit jaar ook in een nieuwe zeef geïnvesteerd. Daarmee kunnen stof en gruis uit de biologische rundvee- en geitenbrokken worden gehaald voordat deze de bulkwagen ingaan. Het resultaat is dat er een mooie, zuivere korrel bij de boer kan worden afgeleverd.

 

Pletter
Bij rundveevoeders is het van belang dat het aanwezige zetmeel tijdens het verteringsproces langzaam beschikbaar komt. Om dit te bereiken werd in de bio-lijn in Meppel een machine geïnstalleerd waarmee gerst- en tarwekorrels kunnen worden geplet. Gert Kampert, nutritionist bij De Valk Wekerom licht toe: ‘Als je graankorrels maalt worden de korrels te fijn. Nadeel daarvan is dat het zetmeel te snel beschikbaar komt tijdens de vertering. Als je de korrels echter plet, blijven ze beter in tact waardoor het zetmeel langzamer beschikbaar komt tijdens het verteringsproces. Voordeel daarvan is dat een koe minder snel last van pensverzuring krijgt.’