Tante Door concept betekent minder stress, ook voor de kippen

7 september, 2020

BEDRIJFSREPORTAGE PLUIMVEEBEDRIJF FAMILIE GEERLIGS

 

 

Bij hun zoektocht naar een andere manier van vleeskuikens houden, stuitten Alex Geerligs en Rienkje Geerligs-Holwerda op het Tante Door kipconcept. ‘Vooral het kleinschalige sprak ons erg aan’, zegt het echtpaar uit het Friese Drachtstercompagnie.

 

 

De vader van Alex Geerligs kocht de statige boerderij op het Friese platteland rond 1966. Hij hield in die tijd een paar kippen en koeien en werkte daarnaast als boerenarbeider. Na verloop van tijd verbouwde hij de koeienstal in het achterhuis en ging er 6.000 vleeskuikens houden. ‘Dat was in die tijd heel wat hoor’, zegt Geerligs.

 

In 1980 besloot zijn vader het nog groter aan te pakken en bouwde hij een nieuwe stal voor 30.000 vleeskuikens. In diezelfde stal houdt Geerligs, die midden jaren 90 het bedrijf overnam, momenteel 15.000 vleeskuikens. Een stuk minder dus. Dat heeft alles te maken met het besluit om in 2016 over te stappen op het Tante Door kipconcept.

 

Kleinschalig
Geerligs: ‘Na jaren regulier vleeskuikens houden, wilden we wat anders. Het liefst iets met traag groeiende kuikens. Destijds was Fuite onze voerleverancier. Die leverde ook het voer voor het Tante Door kipconcept. “Dat is wat voor jullie” zeiden ze. En het leek ons inderdaad wel wat. Rick Veldhoven kwam langs om te overleggen. Hij vertelde dat ze vooral op zoek zijn naar kleinere bedrijven. Rienkje Geerligs: ‘We hebben wel naar andere concepten gekeken. Maar vooral dat kleinschalige van Tante Door sprak ons erg aan. We houden er niet zo van om met de massa mee te gaan en vlees te leveren aan grote supermarkten. Bovendien zijn bij dit concept de lijnen kort en was het ook financieel aantrekkelijk.’ 

Alex Geerligs: ‘Of een kip nu groot is of wat kleiner, ze kunnen alles gebruiken.’
Mart helpt zijn vader regelmatig op de boerderij.

Gegarandeerde opbrengstprijs
Op dit moment huizen er 15.000 kippen in de stal. Dat aantal kan echter variëren en is afhankelijk van de vraag naar kipvlees. Is die een keer wat minder, dan vraagt Rick Veldhoven minder kippen op te zetten. Dat heeft voor de pluimveehouders geen financiële consequenties. Die krijgen namelijk een gegarandeerde opbrengstprijs per vierkante meter. Vlees van Tante Door kippen is vrij van antibiotica. Mocht een kip ziek worden en in overleg met de dierenarts toch antibiotica toegediend krijgen, dan gaat dat vlees de reguliere handel in. Op het bedrijf van de familie Geerligs werd in juni 2016 voor het laatst antibiotica gebruikt. Daarna nooit meer. ‘We moesten in het begin nog wat wennen, met name aan de manier van ventileren, zegt Alex Geerligs. Over de aanpassingen van de stal zegt hij: ‘Om het dag- en nachtritme bij de kippen te bevorderen, moesten we lichtplaten in het dak plaatsen. Voor de rest is er vrijwel niets aangepast.’

 

Stress
Voor de verwarming verving Geerligs vijf jaar geleden de gasinstallatie door een pelletkachel met een vermogen van 145 kW. De subsidie was te aantrekkelijk om te laten schieten. Ook het woonhuis wordt met kachel verwarmd. Als pelletbunker wordt een overbodig geworden voersilo gebruikt. ‘Het systeem werkt perfect. Je hebt er geen omkijken naar’, klinkt het tevreden. Tevreden zijn Alex en Rienkje ook over het Tante Door concept. ‘Het mooie is dat je minder kippen per vierkante meter in de stal hebt. Daardoor kun je veel gemakkelijker tussen de kippen door lopen. Dat zorgt voor minder stress bij de kippen. Maar het hele concept zorgt ook voor minder stress bij ons. Ook poeliers spreekt het aan. Of een kip nu groot is of wat kleiner, ze kunnen alles gebruiken.’ Toen het echtpaar destijds aangaf met Tante Door mee te gaan doen, reageerde niet iedereen even enthousiast. Mensen zeiden dat het concept te klein was om te kunnen bestaan. Alex en Rienkje zijn echter blij dat ze de stap hebben genomen. ‘Juist vanwege dat kleinschalige. Wat dat betreft hopen we dat Tante Door niet te groot wordt. Dan blijft de prijs ook goed.’

Het gezin Geerligs
Het gezin Geerligs bestaat uit het Alex (51) en Rienkje (44) en hun kinderen Anine (19), Isa (16) en Mart (13). Alex doet het werk op de boerderij en werkt 32 uur per week als schouwer bij een bedrijf dat glasvezel aanlegt. Rienkje doet de bedrijfsadministratie en werkt 24 uur per week op het laboratorium bij FrieslandCampina. Dochter Anine studeert voor dierenartsassistente, Isa volgt de MBO-opleiding doktersassistente en Mart doet de KB/mavo. Zijn vader: ‘Dat zou wel eens mijn opvolger kunnen worden. Mart helpt me regelmatig in de stal en is gek op tractoren en machines.’

Meer weten?
Wilt u meer informatie over Tante Door, neem dan contact op met De Valk Wekerom.

 

Henk van Riesen                               Tel. 06-53351379                          hvriesen@dvw.nl

Anne Rona                                           Tel. 06-51171129                                 arona@dvw.nl

Tante Door kipconcept
In 2012 begon Rick Veldhoven met een nieuw concept: Tante Door. Het vlees daarvan is alleen bij keurslagers en poeliers te koop. Veldhoven Kipproducten is eigenaar van het concept. De kipverwerker werkt samen met kuikenbroederij Schotman en pluimveeslachterij Heijs.

 

De Valk Wekerom levert het (coccidiostatica vrije) voer. Er zijn twaalf pluimveebedrijven bij het concept aangesloten. Die zetten alleen het traag groeiende ras Ross Ranger op. Daarbij wordt een maximum van 15 stuks per m2 aangehouden en een maximum groei van 50 gram per dag. Pluimveehouders krijgen een gegarandeerd opbrengstprijs per vierkante meter.


Contact met De Valk Wekerom

Bedrijfsgegevens


  • Hoge Valkseweg 58, 6741 GN Lunteren
  • Postbus 3, 6740 AA Lunteren
  • +31(0) 318 461 141
  • +31(0) 318 461 657
  • info@dvw.nl

Volg ons

Stuur ons een bericht