De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Zo haalt u het maximale rendement uit uw leghennen

MANAGEMENT VOOR LEGHENNEN VAN WEEK 17 TOT WEEK 30

 

Iedere legpluimveehouder heeft zijn eigen doelstellingen. Bovendien is de combinatie stal, ras en klimaat bij elk bedrijf weer anders. Dat alles maakt dat elk legpluimveebedrijf uniek is. Maar ze hebben allemaal één doel: een maximaal rendement. Een belangrijke factor daarbij is het voermanagement voor uw koppel leghennen van week 17 tot week 30.

Als leghennenhouder heeft u één doel: het maximale rendement uit uw leghennen halen. Het aantal kleine eieren dient tot een minimum beperkt te worden, omdat dit uiteindelijk meer oplevert voor uw portemonnee. Het is dan ook van belang om te beseffen dat de opfok niet ophoudt bij 17 weken, maar dat deze doorloopt tot 30 weken. Als u als leghennenhouder extra scherp bent van week 17 tot week 30, en het juiste management toepast, haalt u meer rendement uit de leghennen. We denken hier dan aan het voermanagement, maar ook licht speelt een grote rol. Beide zaken zijn erg belangrijk in uw management om te veel kleine eieren te voorkomen.

Voeropname

Een maximale voeropname is van belang. U dient derhalve het eiwit , energie en calcium goed op elkaar af te stemmen. Daarom is het belangrijk om met de komst van de hennen te beginnen met opfokvoer, preleg en startvoer. Als u hierin investeert en het juist toepast is hier geld mee te verdienen. Dit voer bevat namelijk standaard CCM, vismeel en andere additieven. Deze grondstoffen zijn van belang voor de darmgezondheid en om de voeropname van uw leghennen te stimuleren. Als de hennen met ongeveer 17 weken in de stal komen, is het de vraag hoe de voerbeurten het beste ingesteld kunnen worden. Belangrijk is om de hennen graag op het voer te houden. Als de leghennen net in de stal zitten, kunnen we niet verwachten dat ze hetzelfde eten als in opfok. Ze moeten het voer en water namelijk nog gaan vinden. AANBIEDING: BEDRIJFSEIGEN BULKSLANG

Helaas hebben we niet overal invloed op. Zo is de situatie omtrent vogelgriep bij het schrijven van dit artikel nog zeer zorgelijk. De discussies of het nog wel acceptabel is om pluimvee te houden in waterrijke gebieden en of deze hennen dan wel of niet ingeënt moeten worden tegen vogelgriep is erg actueel. Om het juiste management door te voeren met betrekking tot vogelgriep is hygiëne van groot belang. We hebben daarom een leuke aanbieding: bedrijfseigen bulkslangen. Met deze slangen is de kans op insleep van vogelgriep via de bulkwagen minimaal. Heeft u inteesse, raadpleeg dan uw adviseur van De Valk Wekerom.

Voerbeurt

Waar u op moet letten is of de voergoot zeker eenmaal per dag leeg komt. Hierdoor houdt u de hennen graag op het voer. Ook benutten ze dan alle grondstoffen beter, omdat op deze manier de leghennen ook de fijnere delen van het voer opeten. Ervan uitgaande dat op een gemiddeld bedrijf een hen per voerbeurt ongeveer 30 gram eet, betekent dit dat u drie voerbeurten nodig heeft wanneer een hen 90 gram eet. Meer voerbeurten heeft geen zin, omdat u hierdoor de hennen eerder lui maakt dan stimuleert om voer te eten. Belangrijk is om te voeren naar de behoefte van het koppel hennen. Niet ieder koppel is hetzelfde. Daarom is het van belang om vooral in de eerste weken goed te overleggen met uw adviseur. Als de hennen beginnen te leggen en meer behoefte krijgen om voer te pakken om hun ei te produceren, kan er een voerbeurt bijgezet worden.

Lichtmanagement

Tot slot willen we ingaan op het lichtmanagement in de eerste weken van een nieuwe koppel leghennen. Het belangrijkste doel om licht te creëren in uw stal is om de hennen te stimuleren in productie te komen en ze gedurende de hele legperiode in productie te houden. Ook is het zeker in het begin belangrijk om voldoende lichtsterkte te hebben in de buurt van de voer- en waterlijnen, zodat de hennen die goed kunnen vinden. Gemiddeld is het verstandig om er in het begin een uur licht per week bij te geven. U zult zien dat de hennen dan ook meer beginnen te eten. Het licht is er ook voor om de hennen in de avond in het systeem te krijgen. Het is belangrijk dat dit goed gaat, want hoe meer hennen er in het systeem zitten, hoe kleiner de kans is op grondeieren. Uiteindelijk dient u maximaal 16 uur licht te geven, inclusief op- en afdimmen. Bij bio en vrije uitloopstallen is het van belang dat u er op let dat de hennen niet te vroeg wakker worden. Anders krijgt u namelijk in de zomer problemen met het aantal lichturen. Heeft u vragen over het voer- en/of lichtmanagement, neem dan contact op met uw adviseur van De Valk Wekerom.