De Valk Wekerom Uw partner in diervoeders.
De Valk Wekerom Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan centraal.
De Valk Wekerom Gespecialiseerd in mengvoeders.

Zo houdt u de eischaalkwaliteit optimaal

De kwaliteit van de eischaal van de eieren van uw leghennen is erg belangrijk. Zeker als u tafeleieren produceert. Bovendien werkt het ook plezieriger als de kwaliteit goed is. Maar hoe zorgt u daarvoor?

 

Om te sturen op eischaalkwaliteit is het goed om eerst te weten wat de hen nodig heeft voor het produceren van de eischaal en hoe dit proces in zijn werk gaat.

 

Calcium
De vorming van de eischaal duurt ongeveer 16 uur. Het grootste gedeelte van de eischaal bestaat uit calciumcarbonaat, ongeveer 95%. De rest bestaat uit eiwit en andere mineralen. Vitamine D3 zorgt ervoor dat calcium bij de schaalklier en de botten terechtkomt. De meeste calcium die gebruikt word voor de eischaal komt rechtstreeks uit het voer. Niet alles komt rechtstreeks uit het voer. Een gedeelte van het calcium dat de hen nodig heeft bij de vorming van de eischaal komt uit haar botten. Dat wordt de volgende ochtend weer aangemaakt, dus voordat de kip weer start met de aanvang van het produceren van de eischaal. Het is belangrijk dat het calciumgehalte is aangepast aan de leeftijd van de hennen.  Geef ze in het begin van de ronde niet te veel calcium, omdat de hen hierdoor minder efficiënt met het calcium omgaat.

Darmgezondheid
Ook de darmgezondheid bij de leghennen is belangrijk om de eischaalkwaliteit hoog te houden. Als die niet goed is kan de hen moeilijker de nutriënten efficiënt benutten. Ook de voertijden zijn van invloed op de eischaalkwaliteit. Het is belangrijk dat de hennen, vóór ze op stok gaan, voer in de krop hebben. Ook moet er voer in de voergoot zijn als ze wakker worden. U kunt er ook voor kiezen om ze meteen een voerbeurt te geven als de hennen wakker worden. Om ze efficiënt om te laten gaan met hun calcium is het goed om af en toe van calciumbron te wisselen. Daarnaast is het van belang om de lever optimaal te houden. In de lever wordt namelijk vitamine D3 omgezet. Het is daarom goed om regelmatig tijdens de ronde FLS- mix op het voer te zetten. FLS-mix vermindert namelijk het risico op leververvetting.

Eigewicht
Bovendien is het van belang rekening te houden met het eigewicht. Stuur dus vanaf het begin van de legronde goed op eischaalkwaliteit én eigewicht. Dat doet u door voor optimaal samengesteld voer te zorgen en het calcium af te stemmen op de leeftijd van de hennen. Mocht de eischaalkwaliteit toch niet optimaal zijn, dan kunt u er als toevoeging bij gangbaar voer een shell- boost op zetten. Dit is aan te raden in de laatste 10 weken van uw koppel leghennen. Een shell boost is een mengsel van vitamines om de schaalkwaliteit optimaal te houden. Door dit te gebruiken gaan de leghennen de toegevoegde calcium efficiënter gebruiken. Voor biologische leghennen hebben we de eischaal plus mix.

 

 

Advies
Wilt u een passend advies voor uw koppel leghennen? Neem
dan contact op met één van onze pluimveespecialisten.